Невероятните истории на съкровищата на България

Казват, че съкровищата са открити случайно. Някои хора обаче смятат, че самите съкровища избират от кого и кога да бъдат открити – показват се в точно определен момент на точно определен човек.

Увлекателните истории на 20 от най-известните български съкровища оживяват на страниците на богато илюстровано издание за малки и по-големи откриватели. Рисунките на Анелия Пашова и Станка Желева илюстрират любопитни факти от тяхното откриване.

„Имало едно време едно прасе, което в продължение на една година се хранило от масивна златна купа на 3600 години. Това не е приказка, а истинска история, която се е случила през 1924 г. в село Вълчитрън, близо до град Плевен…” Така започва историята за едно от най-известните съкровища на България, а по
нататък ще разберете защо и как златната купа, която сега се намира в Археологическия музей в София е служела за купа на прасето в кочината, как хората от Вълчитрън са се сдобили със златни зъби, направени от части от съкровището и много други забавни, почти невероятни истории.

Илюстрации: Анелия Пашова и Станка Желева
Фондация EasyArt, 2015

ISBN 978-954-399-148-8
Можете да я закупите от тук.